1038 Budapest, Szentendrei út 281.
Tel:+36(1)240-4878;
Mob:06(20)471-6071

DOT info

A motorgumik talán legtöbbet vitatott tulajdonsága az életkoruk. Általánosságban elmondható, hogy megfelelő tárolási körülmények megvalósításával 4-5 évig problémamentesen felhasználható egy abroncs.

A DOT felirat a “Department Of Transportation” amerikai vizsgáló intézet jóváhagyásának jelzése. Azt jelenti, hogy a gumiabroncs megfelel az összes érvényben lévő technikai előírásnak. A motorgumi gyártási dátuma a DOT feliratot és egyéb karaktereket (ezek a gyártási helyszín jellemzői) követő 3 vagy 4 jegyű számból megfejthető. Idősebb gumikat szoktak “dotos”-nak is nevezni.4 jegyű számsor esetén az első kettő jelöli a gyártási hetet, a következő kettő az évet. Három számjegy esetén az utolsó számjegy a 2000 előtti évszámnak megfelelőjét  jelöli.

Egy felmérés szerint ilyenkor két dolog foglalkoztatja a vevőt, hogy miért jóval régebbi a gyártás időpontja, mint a vásárlásé és vajon megfelelően volt-e tárolva az abroncs, nem károsodott-e mire hozzá jutott. 

Rögtön meg kell nyugtatnunk a vevőt, amennyiben a gumiabroncs, megfelelően volt tárolva károsodás az állagában nem történhetett, mint például a romlandó élelmiszereknél. A gyártás során a gumiabroncsba olyan adalékanyagokat tesznek, amelyek megakadályozzák a minőségromlást, az idő előtti öregedést és a teljesítmény romlását. Ezek az adalékanyagok biztosítják, hogy az abroncs tulajdonságai megmaradjanak, még ha évekig is tárolják. így ezen abroncsok még tárolás után is újnak tekinthetők. Szakértők véleménye és az összehasonlító tesztek is azt mutatták, hogy a gyártás után öt évvel az abroncsok teljesítménye nem romlott, amennyiben a tárolás szakszerű volt. 

Garanciális hátrány sem éri a vásárlót, mivel ez a megvásárlás dátumától lép életbe nem a gyártástól. A gumiabroncs élettartama nagymértékben attól függ milyen célra és milyen körülmények között használják őket. Ma nincs szabály az abroncsok élettartamát illetően. A kereskedő egyénileg döntheti el, hogy hány éves korig hozza forgalomba a gumiabroncsokat, azonban általánosságban elfogadott szabály, hogy a hat évesnél fiatalabb gumiabroncs teljes értékű termékként forgalmazható, ez után a kor után számít DOT-osnak, és érték csökkentként árusítják. 

A gyártó véleménye szerint a tíz évnél öregebb abroncsot le kell cserélni állapotától függetlenül. Erre ritkán kerül sor, mert a futófelület előbb elkopik.

Alábbiakban a hivatalos motorgumi gyártók szakvéleménye a gyártási dátumot illetően:

Michelin:

 

Metzeler:

 

Continental: